Het kiezen van gordijnen kan een ingewikkelde klus zijn. Het gaat niet alleen om het nauwkeurig opmeten van de gordijnen en je ramen; gordijnen hebben het vermogen om de sfeer en uitstraling van elke ruimte te transformeren. Gordijnen zijn namelijk niet alleen functioneel, maar gordijnen kunnen ook de sfeer en uitstraling van een ruimte bepalen. Of je nu verduisterende gordijnen voor de slaapkamer zoekt of liever lichte, luchtige gordijnen voor de woonkamer wil voor jouw woonkamer. Het begint allemaal met het correct opmeten van de ramen.

In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je het beste gordijnen kunt opmeten, zodat je de perfecte raamdecoratie voor jouw huis kunt kiezen! In elke alinea van dit artikel bespreken we één factor die van belang is tijdens het opmeten van jouw gordijnen.

 

Stap 1: kiezen van het gewenste type gordijnen

Voordat je een gordijn gaat inmeten, is het belangrijk om vast te stellen welke gordijnen je overweegt om aan te schaffen. Heb jij bijvoorbeeld de voorkeur voor overgordijnen, rolgordijnen, of word je toch iets meer enthousiast van vouwgordijnen? Het type van het gordijn heeft invloed op de manier waarom jij je gordijnen moet inmeten.

Stap 2: opmeten van de breedte van het raam

Bij het meten van de ramen is het essentieel om ook de kozijnen mee te nemen. Het is dus de bedoeling dat je van het ene kozijn tot aan het andere kozijn meet.

Natuurlijk kun je ook de keuze maken dat je gordijnen iets smaller hangen. In dat geval kun je het beste binnen de kozijnen op drie verschillende hoogtes meten: bovenaan, midden en onderaan. Neem de kleinste maat vervolgens als uitgangspunt voor de breedte.

Stap 3: opmeten van de lengte van de gordijnen

Nadat je de breedte voor je gordijnen het opgemeten, is het belangrijk om de lengte van je gordijnen vast te gaan stellen. Dit doe je logischerwijze door de gewenste hoogte te meten.

Wil je dat de gordijnen op de vensterbank vallen, dan meet je vanaf de bovenkant van het raamkozijn tot aan de vensterbank. Vind je het toch mooier als je gordijnen tot de grond komen, dan meet je van het raamkozijn tot de grond. We raden je wel aan om nog enkele centimeters toe te voegen voor de perfecte afwerking.

gordijnen opmeten

Stap 4: een gordijn met of zonder plooien

Misschien heb je er nog niet aan gedacht, maar het plooien van de gordijnen is ook belangrijk bij het opmeten van de gordijnen. Wil jij graag een gordijn met plooien, dan is het belangrijk om te weten hoeveel extra stof je nodig hebt voor deze plooien. De meest voorkomende plooien zijn de enkele plooi, dubbele plooi, of de triplooi. De keuze die jij maakt, heeft invloed op de benodigde breedte van de uiteindelijk gordijnstof.

Stap 5: houd rekening met de rails

Bij het meten van de gordijnen moet je ook rekening houden met de rails of roede waar je uiteindelijk de gordijnen aan wilt bevestigen. Het beste kun je vanaf het begin van de rails of roede tot aan de gewenste lengte meten. Wil jij bijvoorbeeld dat je gordijnen iets smaller hangen, dan kun je enkele centimeters van de totale breedte afhalen. Zo zorg je er namelijk voor dat de gordijnen mooi vallen wanneer je ze gesloten hebt.

Stap 6: alles dubbelchecken en noteren

Dubbel controleren lijkt misschien overbodig, maar mooie, kwalitatieve gordijnen zijn geen goedkope aankoop. Het is daarom belangrijk dat je de juiste maten voor je gordijnen meet en goed noteert. Het komt namelijk regelmatig voor dat mensen voor de verkeerde maat gaan, doordat de gordijnen niet goed zijn opgemeten. Zorg er dus voor dat je de juiste lengte en breedte voor de gordijnen noteert, zodat je verzekerd bent van de perfecte afmeting.

We hopen dat je na het lezen van deze blog geen vragen meer hebt over hoe je gordijnen moet meten. Ben je toch achterbleven met enkele vragen over bijvoorbeeld de stof, afwerking, plooi, of kleur? Dan kun je De Raamdecoratie Expert altijd contacteren voor deze vragen. Wij helpen je graag bij het beantwoorden van al je vragen omtrent onze gordijnen. Daarbij kun je bij ons terecht voor een brede selectie aan verschillende soorten raamdecoratie. Wij hebben ongetwijfeld de perfecte gordijnen voor jouw woning. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *